Chemiczne eksperymenty
- Magdalena Wójciak
- 28 lut
- 1 minut(y) czytania
Zaktualizowano: 5 mar
Podczas kółka przyrodniczego nasi uczniowie mieli okazję wcielić się w młodych chemików i przeprowadzić fascynujące doświadczenia w ramach zajęć "Chemia wody"!
Najpierw badali odczyn różnych substancji, wykorzystując naturalny wskaźnik – wywar z czerwonej kapusty. Dzięki niemu mogli zobaczyć, jak zmienia się barwa w zależności od obecności kwasu lub zasady. To była prawdziwa magia chemii!
Następnie stworzyli własne modele Planety Ziemi z mąki, które zmieniały kolor pod wpływem wody. Czy to czary? Nie! To rozpuszczalność – jedne substancje rozpuszczały się, ujawniając ukryte barwniki, podczas gdy mąka pozostawała niezmieniona.
Eksperymenty były świetną okazją do nauki przez zabawę i odkrywanie tajemnic otaczającego nas świata!
Comments